איתור נזילות – עניין למומחים

אינרפוץ

אינטרפוץ הינו מנגנון של ברז בעל ידית אחת באמצעותה ניתן לווסת את טמפרטורת המים, וכן את עוצמת זרימתם. מנגנון האינטרפוץ מותקן בתוך הקיר, נסתר מהעין, והוא מחבר בין הברז לצנרת המים.
תיקון ברז אינטרפוץ מחייב ברוב המקרים את חשיפת המנגנון שמאחורי האריחים. למרבה המזל ברוב ברזי האינטרפוץ המנגנון מוטמע בדיוק מאחורי ידית הכיוונון, כך שניתן להגיע אליו ללא הרס.

 

איתור נזילות

שם כולל לתהליך איתור מקור נזילות, או מקור רטיבות, במבנים וחצרות, כגון: פיצוץ או נזילה מהצנרת, איטום לקוי של כלים סניטריים, חדירה של מים מהקירות, מהחלונות או מהתקרה עקב איטום לקוי, ועוד.
ככל שמאתרים את מקור הנזילה יותר מוקדם ומטפלים בה, כך נזקי הרטיבות יפחתו.
למידע נוסף על איתור נזילות

 

איתור נזילות באמצעות גז

איתור נזילות בגז משמש בעיקר לאיתור נזילות בתשתיות חיצוניות ומתבצע על ידי הזרמת גז לא רעיל אל הצנרת. מאחר ונטיית הגז היא לעלות כלפי מעלה, הרי שבמקומות בהם יש פיצוץ או נזילה בצנרת, הגז יחלחל לפני השטח, וניתן יהיה לאתר אותו באמצעות גלאי גז מיוחד, וכך לאתר את מקום הנזילה.

 

איתור נזילה במצלמה טרמית

איתור נזילה במצלמה טרמית מאפשר לזהות את מיקומן של נזילות ונזילות סמויות, כמו למשל מתחת לריצוף, או בקירות. באמצעות הפרשי הטמפרטורה בין האיזורים הרטובים לאיזורים היבשים בדימות התרמי של המצלמה ניתן להתחקות ולאתר את מקור הנזילה בצורה מדוייקת, בזמן אמת, וללא כל הרס.
למידע נוסף על איתור נזילה במצלמה טרמית

 

בדיקת רטיבות

בדיקת רמת הרטיבות במצע החול או הסומסום אשר נמצא מתחת לריצוף. הדגימה נאספת על ידי קידוח חור בקוטר עשירית עד חצי ס"מ, ולאחר מכן נשקלת על ידי משקל מיוחד במעבדה לפני ואחרי תהליך ייבוש.
הפסד המשקל הינו הרטיבות שהתאדתה וכך ניתן לחשב את תכולת הרטיבות של המצע.
התקן הישראלי מתיר תכולת רטיבות של עד 6% בחול ועד 3% במצע מסוג ‘סומסום’.
למידע נוסף אודות בדיקת רטיבות

 

בדיקת לחות

במקרים בהם לא מעוניינים בביצוע קידוח למטרת בדיקת רטיבות (על אף שמדובר על קידוח מינימלי של עשירית עד חצי ס"מ), ניתן לבצע בדיקת לחות מתחת לריצוף בצורה לא פולשנית המתבצעת על ידי מד לחות חשמלי. בדיקה זו אינה תקנית, אולם בהחלט יכולה לתת אינדיקציה כללית על רמת הלחות במצע הריצוף.
למידע נוסף אודות בדיקת לחות

 

בור ספיגה

בעבר, לפני הקמת תשתיות ביוב מודרניות, היו השפכים הביתיים מפונים לבור ספיגה אשר נחפר לעומק של כ – 2 מטר לעומק האדמה ואפשר את ספיגת נוזלי הביוב לאדמה עצמה.
בורות ספיגה מהווים מיפגע תברואתי שכן הם עלולים לגרום לזיהום מי תהום, וכן לזיהום סביבתי בכל מקרה של הצפה. נכון להיום הרוב המוחלט של המבנים בישראל מחוברים לתשתיות הביוב המרכזיות, למעט מספר מצומצם של בורות ספיגה שעוד קיימים באיזורי ספר, שטחים חקלאיים, ומבנים ישנים.
חשוב להקפיד על תחזוקת בור הספיגה על ידי שאיבה יזומה עם ביובית אחת למספר חודשים.

 

ביובית

ביובית הינה כלי רב שימושי המשמש הן לשאיבת ביוב, או הצפות, והן לצרכי תחזוקה שוטפת על ידי שטיפת קווי ביוב לפתיחת סתימות וכהכנה לצילום פנים צנרת. רוב הביוביות כוללות גם מצלמת סיב אופטי לבחינת מצב הצנרת וכן מיכל אחסון לפינוי הפסולת הנישאבת.

 

כלים סניטריים

שם כולל לכלי החרסינה הנמצאים בחדרי רחצה ושירותים, כגון: אסלות, כיורים, אמבטיות, משתנות, בידה, ג'קוזי ועוד. חשוב מאוד לבדוק אחת לתקופה את איטום הכלים הסניטריים כדי לוודא שלא חודרים דרך החיבורים שלהם נוזלים לקירות ורצפת המבנה.

 

לחץ מים נמוך

לחץ מים נמוך יכול להיגרם ממיגוון סיבות: כחלק מבעיה איזורית בצנרת העירונית, במקרה בו השיבר למבנה סגור חלקית, פילטר סתום בצנרת הכניסה לבית, נזילה באחד מצינורות ההזנה לבית, ואפילו – פילטר סתום בקצהו של ברז. סיבה נוספת ללחץ מים נמוך היא בניינים ישנים רבי קומות, ואז הפתרון לאספקת לחץ מים ראוי גם לקומות העליונות הוא להתקין משאבת מים על גג המבנה.

 

מים כלואים

כאשר מצטברים מים עומדים תחת תשתית הריצוף, ללא יכולת מספקת של ניקוז או אידוי, נוצרת תופעת המים הכלואים, היכולה להוביל לנזקים רבים במידה ואינה מטופלת בזמן.
בחלק גדול מהמקרים ניתן לראות סימנים לרטיבות כלואה גם ללא אמצעי איתור נזילות מים מקצועיים, כמו למשל – עליה קפילרית של מים במעלה הקירות, שינוי צבע הריצוף או הופעת "גלים" ברצפת הפרקט, ריחות טחב ועובש, התעוותות משקופים ופאנלים ועוד.
הפתרון ברוב המקרים יהיה באמצעות ייבוש תת רצפתי, או על ידי פתיחת חלק מהמרצפות לתקופת זמן שתאפשר אידוי של המים.
חשוב להקפיד על בדיקת תכולת רטיבות לאחר תהליך הייבוש כדי לוודא שתכולת הרטיבות של המצע התת רצפתי עומדת בתקן המותר.

 

מצלמה תרמית

מצלמה תרמית מאפשרת דימות תרמי בזמן אמת של האיזור המצולם, כאשר איזורים בעלי טמפרטורה גבוהה יתורגמו לצבעים חמים יותר כגון אדום, בעוד טמפרטורות נמוכות יוצגו בצבעים קרים בגווני כחול.
שימוש שכיח של המצלמה התרמית הוא לצרכי איתור נזילות, המתבצע באמצעות הפרשי הטמפרטורה בין האיזורים הרטובים לאיזורים היבשים בדימות התרמי של המצלמה.
בנוסף יש למצלמה התרמית שימושים רבים נוספים: כאמצעי לאיתור נפגעים באזורים מוכי אסון, כאמצעי לראיית לילה ומצלמות אבטחה, כאמצעי למניעת התפשטות מגיפות על ידי זיהוי אנשים חולים בשדות תעופה טרם עלייתם למטוס, ככלי לניטור טמפרטורה ובקרת איכות בפסי ייצור, ועוד..

 

נזילה סמויה

נזילה שמקורה אינו נראה לעין, כמו למשל כתוצאה מפיצוץ בצנרת התת רצפתית.

 

סיפון

סיפון הינו חלק פלסטיק המחובר לצנרת מתחת לכיור ומשמש כ"שומר הסף" של הצנרת הביתית: תפקידו לסנן את המוצקים ממי הדלוחין כך שלא יעברו לצנרת הביוב, וכן מניעת ריחות רעים העלולים לעלות מצנרת הביוב אל הכיור. חלק גדול מהסתימות בכיור הביתי יפתרו בקלות על ידי פתיחת הסיפון וניקויו (רק חשוב להקפיד לשים דלי מתחת לפני שפותחים אותו…)

 

עובש

עובש הינו שם כללי למושבת פטריות המכסה משטחים שונים, כאשר הדבר המשותף לכל זני העובש הוא שכולם זקוקים לסביבה לחה כדי להתקיים. העובש מתפתח בתנאי לחות על חומרים שונים כגון מזון, קירות חדרי האמבטיה, מזגנים, פחי זבל, ואפילו במזרנים או ברהיטים מרופדים.
נוכחות קבועה של עובש עלולה לגרום לבעיות שונות כגון בעיות נשימה, אלרגיות, כאבי ראש ועוד.
זנים מסויימים של עובש הינם רעילים ועלולים להוביל לבעיות עצביות, ובמקרים נדירים אף למוות.
יחד עם זאת לעובש גם תפקיד חשוב בשימוש המערכת הביולוגית על ידי פירוק חומרים אורגניים, וכן יש לו גם שימושים רבים בתעשיית המזון ואף ברפואה – למשל הפנצילין.
למידע נוסף אודות טיפול בעובש

 

צילום פנים צנרת וצילום קווי ביוב

צילום פנים צנרת מתבצע באמצעות מצלמת סיב אופטי זעירה המוחדרת אל פנים הצנרת, ובאמצעותה ניתן לאתר באופן וויזואלי כשלים, חסימות, נזילות ופיצוצים בצנרת הביתית, בקווי ביוב או במרזבים.
כמו כן צילום פנים צנרת משמש גם לאיתור תוואי צנרת לפני בנייה או הרחבת מבנה קיים ולשם קביעת מיקומן המדוייק של שוחות ביקורת.
למידע נוסף אודות צילום פנים צנרת וצילום קווי ביוב

 

קופסת ביקורת

צנרת הדלוחין במבנה מנותקת מצנרת המים ותפקידה להוביל מי דלוחין אל תשתיות הביוב העירוניות. קופסת ביקורת מותקנת במקומות במבנה בהם קיימים "צמתים" של צינורות דלוחין, ומאפשרת הגעה מהירה לצינורות אלו במקרי סתימה או נזילה מצנרת הדלוחין.
קופסת הביקורת שקועה אל רצפת המבנה ומכוסה במכסה, כאשר לרוב קיימים מספר קופסאות ביקורת בכל מבנה. לא בכל מבנה תהיה קופסת ביקורת, ובהחלט קיימים גם פתרונות לצנרת דלוחין ללא שימוש בקופסת ביקורת (אם כי בארץ פחות נעשה בהם שימוש).
לתיאור מקרה אודות איתור נזילה מקופסת הביקורת

 

רטיבות קפילארית

כאשר רטיבות מצטברת מתחת לריצוף המבנה ללא יכולת אידוי או ניקוז, נוצרת תופעה של רטיבות קפילארית, בה המים הכלואים "מטפסים" במעלה קירות המבנה, לרוב עד לגובה של כמטר אחד.
הדבר נוצר כתוצאה מתכונה הנקראת "נימיות" ומתייחסת ליכולתו של נוזל לזרום בהיעדר כוחות חיצוניים ולעיתים אף בניגוד לכוח המשיכה (תופעת הנימיות למשל, מאפשרת בין היתר לצמחים להניע נוזלים לכל חלקי הצמח).
עליה קפילרית של מים בקירות המבנה גורמת להרס הקירות והתפוררות הטיח, להרס של משקופים ופאנלים, ובמקרים רבים גם לנזקי עובש ורטיבות נוספים. הפתרון ברוב המקרים הוא באמצעות ייבוש תת רצפתי לייבוש מצע החול או הסומסום שמתחת לריצוף המבנה.

 

רטיבות תת רצפתית/ רטיבות כלואה

פיצוץ צינור תת רצפתי או בקירות הבית, הצפה, איטום לקוי של חדרי האמבטיה והכיורים, חדירת מים מחלונות או איטום לקוי של הגג – כל אלו יכולים להביא להצטברות נוזלים במצע מתחת לריצוף הבית ולגרום לנזקים רבים.
מאחר והמים מתקשים להתאדות דרך ריצוף הבית יחלו תהליכים של עלייה קפילרית של מים אל קירות ומשקופים, ובמקביל יתפתחו בקטריות ופטריות אשר עלולות להוות סכנה בריאותית ותברואתית. במקרים קשים עלולה אף להתפתח פגיעה בתשתיות המבנה כתוצאה מקורוזיה.
כיום התקן הישראלי מתיר תכולת רטיבות של עד 6% בחול ועד 3% במצע מסוג ‘סומסום’. את מידת הרטיבות ניתן לבדוק על ידי בדיקת רטיבות במעבדה מוסמכת.
במידה ורמת הרטיבות עולה על התקן המותר מומלץ לבצע תהליך ייבוש תת רצפתי עד לייבוש מלא בהתאם לתקן.
למידע נוסף אודות ייבוש תת רצפתי

 

שיבר

השיבר הינו הברז הראשי המוביל מים למבנה/ דירה, ואף מווסת את הלחץ שלהם. במקרה של נזילה מומלץ לסגור את השיבר הראשי עד לאיתור וטיפול בנזילה וזאת כדי למנוע בזבוז מיותר של מים, ולהקטין את נזקי ההצפה והרטיפות.

 

שירוול צנרת

בחלק מהמקרים בהם נידרש תיקון פנים צנרת, ניתן להימנע מההרס הנגרם מחפירת וחשיפת הצינור על ידי שימוש בטכניקת תיקון פנים צנרת – תיקון הצינור מהצד הפנימי שלו ללא חפירה והרס. תיקון פנים צנרת נעשה ברוב המקרים באמצעות שימוש בשרוול המושחל לפנים הצנרת, ובאמצעותו ניתן להדביק דבק על בסיס שרף על דופן הצינור, או באמצעות הברשה בדבק אפוקסי.
תיקון פנים צנרת חוסך משמעותית בעלויות והיקף התיקון הנדרש ולכן זאת הבחירה המועדפת לתיקון מרזבים וצינורות, ובתנאי שתוואי הצנרת, תנאי השטח וסוג הליקוי מאפשרים זאת.

תיקון פנים צנרת

תיקון נזילה מהצינור או מהמרזב ללא חפירה והרס. תיקון פנים צנרת מתבצע לרוב באמצעות שימוש בשרוול המושחל לצינור ובאמצעותו מדביקים דבק מיוחד על הדופן הפנימית של הצינור, או באמצעות הברשה בדבק אפוקסי.
תיקון פנים צנרת חוסך משמעותית בעלויות התיקון והוא מומלץ ביותר (ובתנאי סוג ותנאי הליקוי מאפשרים אותו).
למידע נוסף אודות תיקון צנרת ללא הרס

למידע נוסף אודות תיקון מרזבים

איתור נזילות במצלמה טרמית

שימוש במצלמה תרמית לאיתור נזילות במבנה

 

מדיטסט - איתור נזילות זה עניין למומחים

מדיטיסט פועלת בהתאם לתקן איכות איזו 9001|2008
ועומדת בתקנים הבינלאומיים