נזילה סמויה היא נזילה לא מאותרת, אשר אינה מתבטאת עדיין בסימנים חיצוניים בולטים. מאחר וקשה יותר להבחין ולטפל בנזילה סמויה, היא יכולה להתפשט ועם הזמן לגרום לנזקים לא מעטים. בשל כך מומלץ לפקוח עיניים, להיות ערים לסימנים מוקדמים, ולקרוא לאנשי מקצוע ללא דיחוי בכל חשד לנזילה סמויה.

איך יודעים שיש נזילה סמויה?

התשובה היא שלא תמיד יודעים, שכן מטבעה הנזילה אינה גלויה. יחד עם זאת קיימים מספר סימנים היכולים להעיד על קיומה של נזילה סמויה שחשוב להכיר ולהיות מודעים אליהם.

ראשית כל, הביטו מטה
האם יש כתמי רטיבות על הרצפה בביתכם? במידה ויש פרקט – האם הוא מתנפח או מתעוות במקומות מסויימים? בדקו גם את משקופי הדלתות לסימני רטיבות, ריקבון או התעוותות (בעיקר בחלקן התחתון) וסימנים לעליה קפילרית של רטיבות בקיר: כתמי רטיבות או עובש, קילופים בצבע, או טיח מתקלף.
כל הסימנים האלו יכולים להעיד על נזילה סמויה ורטיבות תת רצפתית המחייבות טיפול מיידי.

מה לגבי התקרה?
אם יש נזילה בתקרה המגיעה מהדירה מעליכם (או בעיות איטום במקרה ואתם גרים בקומה העליונה), היא בהחלט יכולה לחלחל עד תקרת הבית ולהתבטא בכתמי רטיבות והתקלפות טיח בתקרה ובחלקם העליון של הקירות.

הביטו סביב
סימנים נוספים לנזילה סמויה יכולים להיות:

  • הופעתם של כתמי עובש על קירות, תקרות, או תכולת הבית
  • ריח טחוב
  • התעוותות רהיטים
  • חשבון מים מנופח מהרגיל
  • קולות טפטוף או נזילת מים ממקור לא מוסבר

עשו מדי פעם בדיקה יזומה
סגרו את כל הברזים ומערכות ההשקיה ובדקו את מד המים של הדירה – אם המד עדיין רץ למרות שאין כל שימוש במים ייתכן בהחלט שיש בביתכם נזילה סמויה.
מומלץ לבצע בדיקה זו אחת למספר שבועות, כאשר בבתים עם צנרת ישנה מומלץ לבצע בתדירות גבוהה יותר.

זיהיתם סימנים המעידים על נזילה סמויה, מה עכשיו?

איתור נזילות – השלב הראשון בדרך לפתרון
באופן טבעי, קשה יותר להבחין בסימנים לנזילה סמויה, ועל אחת כמה וכמה לאתר את המקור שלה. לכן, במידה ושמתם לב לסימנים שתוארו למעלה, או כל סימן אחר המעלה בכם חשד לנזילה, מומלץ לקרוא לאנשי מקצוע ללא דיחוי על מנת שיבצעו איתור נזילות ללא הרס, ויגלו את מקור הנזילה. כך ניתן יהיה לבצע תיקון ממוקד של הנזילה ללא הרס מיותר.

הנזילה תוקנה, מה עכשיו?
תלוי. ייתכן וכל הסיפור הלא סימפטי כבר מאחוריכם, אבל אם הנזילה קרתה מתחת לריצוף, או חלחלה אל המצע התת רצפתי, תהיה זו טעות להניח שהכל בסדר לפני שעשיתם בדיקת רטיבות.
בדיקת רטיבות הינה בדיקה הנעשית במעבדות מורשות, כדוגמת המעבדה של חברת מדיטסט, במטרה לבדוק את תכולת הרטיבות של המצע התת רצפתי ולוודא כי אינה עוברת את התקן המותר.
בדיקת רטיבות מתבצעת בשלבים הבאים: ראשית, ייערך קידוח מינימלי בקוטר של כ-10 מ"מ עבור חול, או כ-50 מ"מ עבור מצע סומסום. המצע ייאסף לאחר מכן עם קשית מיוחדת ויישלח למעבדה. הדגימות השונות יישקלו לפני ייבוש, יעברו ייבוש באמצעות מכשיר ייעודי ובתום התהליך יישקלו בשנית – כך שניתן יהיה לשקלל את מידת הרטיבות על ידי חישוב של הפסד המשקל. עם תום הבדיקה אנשי המקצוע יוכלו להסיק מן התוצאות את אופן הטיפול הטוב ביותר לבעיה.

ייבוש תת רצפתי – פתרון מקצועי לבעיה אמיתית
בעבר, גילוי של רטיבות מתחת לרצפה היה גורם להשלכות כלכליות משמעותיות ולפגיעה באיכות החיים. הפתרון המקובל היה החלפת הריצוף ומצע החול שמתחת לריצוף במצע יבש. היה זה פתרון אפקטיבי אך בעל עלויות כספיות גבוהות אשר בנוסף לכך אילץ את הדיירים להתפנות עד תום העבודה. פתרון אחר, בעייתי לא פחות, היה פתיחה של המרצפות על מנת להמתין שהמים יתאדו באופן טבעי – מדובר בפתרון פחות אפקטיבי אשר דורש המתנה ממושכת ויכול להוות סכנה בטיחותית.

כיום, לעומת זאת, הודות לפיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך בתחום, ייבוש תת רצפתי הפך לתהליך אפקטיבי ובטיחותי שאינו מחייב פינוי של הדיירים ושל תכולת הבית. ייבוש תת רצפתי נעשה כיום באמצעות משאבות ואקום. את צינורות המשאבה מחדירים באמצעות קידוחים קטנים בריצוף ובאמצעותם ניתן לשאוב את הלחות מהמצע התת רצפתי. לאחר התהליך מתבצעת בשנית בדיקת רטיבות על מנת לוודא באופן סופי שהבעיה נפתרה.

לסיכום

על אף שיש כיום דרכים יעילות יותר מאי פעם להתמודד עם נזילות ועם בעיות רטיבות, עדיין ישנה חשיבות מכרעת לביצוע גילוי נזילות מים בשלב מוקדם ככל הניתן.
רטיבות לא מאותרת היא כמו כדור שלג ההולך ומתגלגל במורד ההר – אם היא לא תיעצר בזמן הנזקים רק ילכו ויגדלו. לכן חשוב להיות עירניים לסימנים מוקדמים של נזילה סמויה, וחשוב לא פחות – לא ליפול לשאננות לפני שווידאתם ייבוש מלא של המצע התת קרקעי.

למדיטסט הרוש נסיון רב שנים באיתור נזילות סמויות ללא הרס, במיטב הידע והטכנולוגיות.

    אנחנו כאן בשבילך! בטלפון 09-7605802 או באמצעות טופס הפניה המהיר שלנו >