רטיבות בקיר עלולה להיווצר עקב מספר גורמים, ובאופן טבעי בתקופת החורף היא הופכת לנפוצה במיוחד. יחד עם זאת, אין להקל ראש בתופעה ויש לפעול באופן מיידי לתיקון הבעיה, לפני שייווצרו נזקים חמורים, חלקם בלתי הפיכים, לתשתית ולתכולת הבית.

כיצד נוצרת רטיבות בקיר

בין הסיבות העיקריות לרטיבות בקיר ניתן למנות:

  • חדירת מי גשמים: רטיבות בקיר נוצרת פעמים רבות עם בוא החורף, עקב בעיות איטום של גג המבנה – דבר המוביל לחלחול של מי הגשמים לתקרה ובמורד הקירות. גם איטום לא תקין של הקירות החיצוניים, או של החיבורים בפתחי המבנה (למשל-חלונות ודלתות) עלול להוביל לחדירה של מים. בדירות קרקע או בתים פרטיים ניתן לעתים להבחין בחלחול מים אל מתחת לריצוף, ובהמשך אף לקירות, עקב בעיות איטום ביסודות המבנה.
  • בעיית צנרת: נזילת מים בתקרה או בקירות יכולה להיווצר ממקורות שונים. פעמים רבות הנזילה מתרחשת בצנרת העוברת בקיר עצמו. אך במידה והנזילה מראה את אותותיה בחלק התחתון של הקיר, ייתכן שהיא נובעת מנזילה המתרחשת מתחת לריצוף הדירה, דבר היכול לגרום לעליה קפילרית של המים, בדרך כלל עד לשליש התחתון של הקיר. לחלופין, במידה והרטיבות ניכרת לעין בחלק העליון של הקיר, ועלולה להיות מלווה גם ברטיבות בתקרה, ייתכן והיא נגרמת עקב נזילה מהדירה שמעל.
  • עיבוי: ישנן פעמים בהם הרטיבות בקיר נוצרת כתוצאה מעיבוי מים במטבח או בחדר האמבטיה. רטיבות בקיר הנוצרת עקב עיבוי יכולה להוביל למפגעי עובש והתקלפות צבע, אך לרוב ניתן לטפל בבעיה באמצעות אוורור נכון של "החדרים הרטובים" ע"י חלון או וונטה מתאימה.

רטיבות בקיר – נזקים פוטנציאליים

רטיבות בקיר יכולה להוביל לנזקי מים חמורים לתכולת הדירה – מרהיטים וטקסטיל ועד למכשירים אלקטרוניים שונים, ועד לפגיעה ממשית בתשתית המבנה ואף בבריאות השוהים בו. פעמים רבות מדי דיירים מתעכבים עם הטיפול בבעיה ובכך מאפשרים את החמרתה.

הנזקים הפוטנציאליים הנגרמים מרטיבות בקיר לא מטופלת יכולים להיות:

  • עובש – התפשטות כתמי עובש בקירות, אשר מעבר להיותם מפגע אסתטי מהווים גם מפגע תברואתי העלול להסב נזק הן לתכולת הדירה והן לבריאות הדיירים.
  • פגיעה בתשתיות המבנה – התפשטות נוזלים לרצפת וקירות הדירה מובילה לפגיעה בטיח ובצבע, בריצוף, במשקופי הדירה ואף יכולה לפגום בקורות החיזוק של המבנה כולו.
  • פגיעה בתכולת המבנה – התעוותות רהיטים, משקופים ורצפות פרקט, פגיעת עובש בריפודים, ווילונות, שטיחים ובגדים, פגיעה בניירת ויצירות אומנות ועוד. כמעט אף פריט תכולה אינו עמיד בפני פגעי רטיבות לאורך זמן.
  • חלודה – היווצרות קורוזיה הפוגעת במכשירי חשמל ואף יכולה לגרום לנזק לתשתית החשמל בבית כולו.
    ריחות מעופשים ולא נעימים אשר פוגעים באיכות החיים של הדיירים ועלולים להוות מפגע תברואתי.
  • ועוד.

ככל שנתעכב עם הטיפול בבעיית רטיבות בקירות, כך הנזקים ילכו ויחמירו. לכן בכל חשד כי עלולה להיות רטיבות בקירות הדירה, כמו למשל – כתמי רטיבות, התקלפות צבע או טיח, התפשטות עובש, התעוותות משקופים, ועוד, יש לקרוא לאנשי מקצוע בהקדם האפשרי שיבצעו איתור רטיבות בקירות, יזהו ויפתרו את הבעיה עד לייבוש מלא של מבנה.

 

איתור רטיבות בקירות

אם בעבר היה צורך בכלי עבודה כבדים שהותירו אחריהם נזקים, כיום ישנן שיטות טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות איתור נזילות בקיר ללא הרס. אחת מהשיטות המתקדמות, היעילות והמקובלות ביותר לאיתור רטיבות בקיר הינה איתור נזילות עם מצלמה תרמית, אשר אינה מצריכה בדיקה פולשנית והרסנית לקירות.

לסיכום

כשהיא אינה מטופלת בזמן, רטיבות בקיר עלולה לגרום לנזקים רבים וחמורים, כלכליים ובריאותיים כאחד. לכן חשוב להיות עם היד על הדופק, להיות ערניים לגבי סימנים מחשידים היכולים להצביע על רטיבות בקיר ובכל חשד לרטיבות לקרוא בהקדם האפשרי לחברה לאיתור נזילות. איתור מוקדם של הבעיה יכול בהחלט להקל על טיפולה ולצמצם באופן משמעותי את הנזק.