קפילריות, או בשמה העברי נימיות, מתארת את היכולת של נוזל לזרום בתוך תעלה צריה בניגוד לכוח המשיכה, ומבלי שיהיו מונעים ע"י כוחות חיצוניים. דוגמא קלאסית לשימוש בעקרון הקפילאריות ניתן למצוא במנגנון המרכיב עט נובע: הדיו זורם ממיכל הדיו אל ספק הדיו ואז אל הציפורן הודות לזרימה בצינורות קפילאריים ומבלי להסתמך על משאבה או כוח חיצוני אחר.

דוגמא נפוצה בהרבה לתופעת הנימיות ניתן לראות מדי יום בכל צמח או עץ בו אנו נתקלים בדרכנו – בזכות תופעת הקפילריות זורמים הנוזלים וחומרי ההזנה במעלה השורשים אל כל חלקי הצמח השונים – מקצה השורש ועד קצה העלה.
למרבה הצער, ישנם גם מקרים בהם תופעת הקפילאריות אינה מסייעת אלא עלולה לגרום לנזק לא מועט.

רטיבות קפילרית

רטיבות בקיר כתוצאה מעליית מים קפילרית

רטיבות קפילארית – מקור לנזקים בקירות הדירה

רטיבות קפילארית נוצרת כאשר ישנה רטיבות מתחת לריצוף הבית – הצטברות של מים כלואים אשר אינם מסוגלים להתנקז או להתאדות. במקרה כזה המים עולים, בזכות תופעת הנימיות, דרך הקירות מעל הפנלים ויכולים להגיע עד לגובה של כמטר.
רטיבות קפילארית עלולה ליצור נזקים רבים בקירות כגון: עובש, הרס פאנלים, משקופים, או ריהוט וטיח מתפורר. רטיבות מסוג זה היא לרוב תוצאה של נזילה לא מאותרת – היות והרטיבות קיימת מתחת לריצוף היא אינה בולטת לעין ולוקח זמן עד שניתן להבחין חיצונית בנזקיה.
עם זאת, ישנם סימנים מקדימים היכולים להוות אינדיקציה לנזילה סמויה: אם שמתם לב שהחלו לצוץ כתמים על הרצפה והקירות, אם רצפת הפרקט התעוותה, אם מד המים "רץ" בלי סיבה, או אם חשבון המים שלכם חריג בגודלו, ייתן בהחלט שיש לכם במקום נזילה לא מאותרת ומומלץ להזמין שירות לאיתור נזילות כדי לאתר את מקורה.

איתור נזילות ובדיקת לחות – השאירו את העבודה למקצוענים

אם הבחנתם בתמרורי האזהרה בזמן ואתם מעוניינים לזהות את היקף ומקור הנזילה, ניתן לקרוא לצוות מקצועי אשר יערוך במקום בדיקות על מנת לאתר את הנזילה על ידי חברה לאיתור נזילות. מאתר נזילות מקצועי יוכל להשתמש בטכניקות שונות לצורך הבדיקה, בהתאם לנסיבות. הוא יוכל להשתמש במצלמה טרמית על מנת לסרוק את הצנרת ולזהות את הפרשי הטמפרטורה בין האזורים היבשים לאלו הרטובים, במצלמה תרמית אשר תזהה כשלים בצנרת או בסנסור ייחודי המשמש לאיתור נזילות מים בגז.
לאחר שהנזילה אותרה, ניתן לערוך בדיקת רטיבות – בדיקה זו מתבצעת באמצעות קידוח דק בין אריחי הרצפה ודגימת חול. באופן זה ניתן לקבל אומדן לגבי מידת הרטיבות הקיימת מתחת לרצפה. במקרה ואתם לא מעוניינים לערוך בדיקה באמצעות קידוח, ניתן לערוך במקום בדיקת לחות – זוהי בדיקה לא פולשנית הנערכת על ידי מד לחות אשר מעניק אומדן לגבי אחוזי הלחות באריחי הרצפה. חשוב לציין כי בדיקת לחות אינה נחשבת לבדיקה תקנית, אך היא מאפשרת לקבל אומדן בסיסי של המצב לפני שמחליטים לבצע ייבוש תת רצפתי.

ייבוש תת רצפתי – פתרון אפקטיבי ובטיחותי

בניגוד לעבר, כיום ייבוש תת רצפתי אינו מחייב פינוי של דיירי המקום ותכולתם. הודות לטכנולוגיות חדשות ומתקדמות בתחום ניתן לערוך את הייבוש באמצעות משאבות וואקום. המשאבות מחוברות לצינורות, העוברים מתחת לרצפה באמצעות קידוחים קטנים אשר אינם מורגשים או בולטים לעין. דרך המשאבה ניתן לשאוב את הלחות מתוך מצע החול, או הסומסום, אשר מתחת לריצוף. כך, מה שהייתה בעבר בעיה מורכבת אשר דורשת פתרון מורכב בעל השלכות מרובות, הפכה לבעיה שניתן לפתור באופן יעיל ומהיר מאי פעם (כל עוד נעזרים בצוות מקצועי ומיומן, כמובן).