כשאנו חושבים על נזילה בבית קל לנו לדמיין את הנזקים. ישנם סימנים חיצוניים מובהקים לנזקים הנגרמים מנזילות או מבעיות צנרת: הצטברות מים, דליפה מהתקרה, כתמי רטיבות, משקופים ופאנלים מעוותים וריחות לא נעימים כתוצאה מהתפתחות של עובש. אך מה קורה כאשר הנזילה מתרחשת מתחת לפני השטח ועדיין לא מראה אותות חיצוניים?

רטיבות תת רצפתית – מראה עיניים יכול להטעות

רטיבות תת רצפתית לרוב נגרמת כתוצאה מהמלטות מים מצנרת מתחת לריצוף. מים אלו מחלחלים אל מצע הסומסום או החול שמתחת לריצוף וכך נשארים כלואים מתחת למבנה.
רטיבות תת רצפתית יכולה לגרום לנזקים מרובים, אך היות ומדובר בנזילה שאינה גלויה לעין קשה להבחין באינדיקציות לקיומה עד שהנזקים מראים את אותותיהם. בשל כך, רצוי להפגין ערנות ולבדוק באופן קבוע כי חשבון המים המתקבל הינו בסכום סטנדרטי. במידה וקיבלתם חשבון מים מנופח מהרגיל, יש לסגור את כל הברזים והמכשירים צורכי המים בדירה ולגשת אל מד המים – אם הוא עדיין רץ, סביר להניח שיש לכם בבית נזילה לא מאותרת.
במקרה הנ"ל, עליכם להזמין בהקדם האפשרי צוות מקצועי שיערוך איתור נזילות עם מצלמה תרמית על מנת לגלות את מקור הרטיבות.

איתרנו נזילה תת רצפתית, עכשיו מה?

השלב הראשון הוא כמובן איתור נזילות ותיקון הנזילה עצמה, אולם בכך לא תם הסיפור. לאחר התיקון חשוב לבדוק את רמת הרטיבות במצע התת רצפתי על ידי בדיקת רטיבות, או בדיקת לחות (אשר מדוייקת מעט פחות, אך עדיין נותנת חיווי כללי לגבי המצב).
ברוב המכריע של אירועי נזילה מתחת לריצוף תיוותר רטיבות תת רצפתית, כאשר חומרת הרטיבות נקבעת על ידי חומרת הנזילה, והמהירות בה היא התגלתה וטופלה.
חשוב לא להתעלם מרטיבות זו, שכן במידה והיא לא תטופל תישאר רטיבות כלואה מתחת לריצוף ונזקי הרטיבות ישארו ואף יחמירו עם הזמן.

ייבוש תת רצפתי

בעבר, על מנת להתמודד עם רטיבות כלואה מתחת לריצוף היה צורך לנקוט בצעדים מחמירים אשר גרמו לפגיעה באיכות החיים. היו שתי שיטות מקובלות לצורך ייבוש רטיבות תת רצפתית:
אידוי טבעי, אשר ניתן להשיג רק באמצעות פתיחה של המרצפות. מדובר, כמובן, בפתרון הדורש המתנה ארוכת טווח מספר רב של חודשים עד לתום האידוי וכרוך במפגע בטיחותי וסביבתי כאחד.
החלפת מצע החול או הסומסום למצע יבש – פתרון בעל השלכות כלכליות נרחבות, הפוגע בנוסף גם באיכות החיים, שכן הוא מצריך פינוי הדיירים יחד עם תכולת הבית עד לסיום המלאכה.

למרבה המזל, הודות להתפתחויות טכנולוגיות, ניתן כיום לבצע ייבוש תת רצפתי באמצעות מערכת שאיבה מתקדמת באופן בטיחותי, יעיל וממוקד, שאינו מחייב להעתיק את מקום המגורים בשלבי הייבוש.

באמצעות קידוחים קטנים, בפינות נסתרות של הריצוף, מחדירים צינורות של משאבת וואקום רבת עוצמה המשמשים לשאיבת הלחות ממצע החול או הסומסום.
ייבוש רטיבות כלואה באמצעות יבשנים מהיר באופן משמעותי מאשר המתנה לייבוש טבעי ואינו פוגם בריצוף. כמו כן, גם אם הרטיבות שהצטברה הספיקה להתפשט וליצור נזקים בבית – ייבוש תת רצפתי יסייע לצמצם את הנזקים שכבר נוצרו והינו שלב הכרחי לפני תיקונם (אחרת הם יצוצו שוב זמן קצר לאחר התיקון).
לאחר שלב הייבוש, על מנת לוודא כי לא קיימת יותר רטיבות כלואה מתחת לרצפה, חשוב לערוך בדיקת רטיבות חוזרת.

 

מערכת ייבוש תת רצפתי

יבשנים לייבוש תת רצפתי

למרות הכל, פקחו עיניים

ככל שתבחינו מוקדם יותר בסימנים המעידים על רטיבות כלואה, כך תוכלו לפעול מהר ולמנוע נזקים פוטנציאליים. אם תהיו ערניים ותדאגו להזמין צוות מקצועי בזמן, תוכלו לפתור את הבעיה עוד לפני שהיא תראה את אותותיה על מבנה הבית.